close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej

     

  • AKTUALNOŚCI

  • 15 października 2018

    13 października w całym budynku placówki RP w Bejrucie roznosił się zapach chleba, świeżo upieczonego przez licznie zgromadzoną Polonię oraz pracowników ambasady, w związku z konkursem na najlepszy wypiek w ramach obchodów „Święta Chleba”.

    Jury w składzie: Danuta Malczyk-Noureddine, Katarzyna Tuszyńska-Niesiołowska i Ewa Szumilas miało niezwykle trudne zadanie, ponieważ do konkursu zgłoszono aż 25 bochenków! Po długiej naradzie ogłoszono werdykt: I miejsce zajął chleb upieczony przez Davida Abdelsamad, II miejsce przez Urszulę Majer oraz III miejsce wypiek Pauliny Rumińskiej-Radziwon. Jury przyznało również trzy wyróżnienia, którymi uhonorowano ppłk. Dariusza Piłata, Lilianę Abdelsamad i Elżbietę Waruszyńską.

    Po rozstrzygnięciu konkursu i wręczeniu nagród zwycięzcom wszyscy zgromadzeni przystąpili do degustacji konkursowych wypieków okraszonych plastrami polskich wędlin, domowej produkcji sera, konfiturami i smalcem. Ogólny nastrój powszechnej wesołości  przeplatał się z poważnymi rozmowami na temat sekretów wypieku chleba i zapisywaniu „sprawdzonych” przepisów.

    1
    20181013_160926_resized

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: